Assalamualaikum !

Hamba Allah

Melata di Bumi Allah Mencuba menjadi lebih Baik Menulis yang tak Terluah

Taaruf

Assalamualaikum

I'mArul Mansi

Pemerhati

Assalamualaikum. Blog ni telah dilahirkan(secara operation(baca:tidak normal)) pada awal tahun 2011. Dah tiga kali nama link ditukar di sebabkan pembawakan isi yang berlainan. Sebelum ni nama link Kinidirikutelahberubah.blogspot.com(2012). Shahrulthekacak.blogspot.com(2011) *LOL* .Nama 'kacak' tu penulis masih belum matang haha.

Timeline

Pengajian

2002- Now

tadika agama -> sekolah kebangsaan -> sekolah menengah agama -> jamiah (sebab di tanah arab ,so 'arab' kan sikit haha)

penulisan

2012-Now

Tak minat menulis haha ! Blog ? Menulis sesuatu yang tak boleh di luah

pengalaman bekerja

2016

Pernah bekerja kedai Nasi Arab di Kedah , Kedai cop baju , Stesen Minyak dan Guru sambilan . Ketahuilah bekerja sangat lah tidak seronok . Study best lagi walaupun hidup penuh stress dengan exam kah3

Maintainence

2012-2016

Tengah cuba me'maintaince'kan hubungan dengan Tuhan

service

Easily Customised

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

MODERN DESIGN

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

User Friendly

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

RESPONSIVE DEVELOPMENT

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

USER EXPERIENCE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Lovely Design

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

3000

LINES OF CODE

50

COFFEE CUPS

324

BOOKS

1234

GIFTS

Portfolio

Hello Bebeh !

Assalam fellows . After few years vanished myself in this blogger world . I think I will restart it again . To share with yalls my path to change myself into a better person .Urgh I mean the best person to our Lord (Allah) ,His Messenger(Muhammad) ,our Parents and of course our Deen In Sha Allah(may Allah bless).

Image result for solace scenery



Haaa bajet Mat Saleh pulak -,-“  Actually aku kekok sebab lama dah tak sentuh keyboard blog ni .
Ada tak yang tertanya-tanya sebab apa lama tak update ni ? (haha bajet macam ada orang kesah hang hidup ka mati)



Actually last updated aku menunjukkan yang aku sangat down dan di uji dengan tragis sekali (haha).Rasa tak layak dan hina nak sharing .




Btw, sekarang Allah dah tolong untuk aku keluar ujian tu. Alhamdulillah . Walaupun ada saki baki lagi bekas-bekas luka .


Aku sekarang berada di luar Malaysia (honestly I miss my Hometown).
Ok guys , got to go . By next aku akan sharing perjalanan nak menjadi lebih baik ya . //blink eyes//


Assalamualaikum . 

Image result for scenery
still searching the way to come back (straight path)

Peliharalah Iman

Salam alaik .

Benar , iman manusia bagaikan roda . Kejap diatas ,kejap dibawah . “Yazid wa yanqus” ,bertambah dan menurun .


Kekadang iman yang kuat lagi tinggi tahap petala ketujuh sekalipun boleh menjunam hingga ke kerak bumi . Syaitan di mana-mana . Dia telah bersumpah depan Rabbul ‘izzah yang dia akan menyesatkan anak cucu nabi Adam(kita) hingga ke hari kiamat . Jadi ,apa khabar imanmu ?



Aku ada satu cerita nak kongsi , pada zaman dahulu , tinggal seekor katak dan belalang . Mereka hidup bahgia bersama-sama.  Ni cerita kat adik aku dia suka lar . haha

Dulu , ada seorang wali Allah ni , dia nak habaq kata hebat gila, sampaikan anak murid dia sampai boleh terbang . Tu tara anak murid , guru lagi hebat arr . Tapi satu hari dia di uji . Iblis datang jumpa ngan dia berupa seorang lelaki . Syaitan itu minta izin dia nak tumpang tidur kat umah dia dalam masa 3 hari .  Dia pon bagi lar . Dalam masa 3 hari tu lelaki tu(Syaitan) tak tidur langsung , hanya beribadat tak henti-henti . Wali Allah tu perasan yang lelaki(syaitan) itu seorang hamba yang soleh. Bagi dia lar , kalau kita yang dah tau tu syaitan , kita tau lar yang syaitan laknatullah tu Cuma berlakon. Samapi hari ketiga , lelaki tu pun minta izin nak balik . Terjengah kat hati wali Allah ni nak Tanya satu soalan kat lelaki tu ,

“Wahai Saudaraku yang soleh , apakah rahsiamu untuk beribadat tanpa henti ?”

“Aku pernah berzina , minum arak dan membunuh masa jahilku.Kamu patut mencuba salah satu perbuatan daripada kekhilafanku” ß Nampak taktik Iblis tu ?

Wali Allah ni pon cadang nak buat apa yg iblis tug tau .Dia Cuma nak minum arak ,sebab perbuatan tu ja yang paling ringan diantara 2 lagi . Dia pon pi satu pub ni , minum arak . Pastu tanpa dia sedari ,dia mabuk . Lepas dia mabuk ,dia Nampak seorang perempuan cantik . Lalu depa pon berzina . Lepas berzina dia pon sedar dari mabuk . Dia rasa menyesal lalu takut perempuan tu buka aib dia , dia pon bunuh pompuan tu . Lepas tu suami pompuan tu dapat tau yang isteri dia dibunuh . Dia pon membunuh bekas Wali Allah tu . Dia pon mati dalam seburuk-buruk kematian .



Nak ka kita mati camtu ? Mati tanpa sempat bertaubat ? Nampak macam mana iman seseorang tu boleh menjunam macam tu ja ? senang kan ? Macam wali Allah tu , bukan senang nak jadi wali . Tapi dengan sekelip mata dari wali menjadi bekas wali dan tergolong dalam hamba yang derhaka pada-Nya.





So , janganlah kita ni senang sangat nak judgemental orang . Memang kita Nampak seseorang tu buruk, tapi keburukan dia bukan untuk kita caci ,kita umpat ,kita hina . Tugas kita mendoakan dia , membimbing dia, dan jadikan pengajaran supaya kita tak jadi cam dia . HANG BOLEH JAMIN KA AWALAN HIDUP HANG YANG SOLEH/SOLEHAH NI BOLEH KEKAL SAMPAI WAKTU PENGAKHIRAN HANG ??  Sama-sama muhasabah diri .



“SEMOGA KITA SEMUA MATI DALAM HUSNUL KHOTIMAH ,SEBAIK-BAIK KEMATIAN .Allahumma Amiin !”



Kaget banget !

Salam alaik .

Lama tak update kat blog nih , berhabuk dah . Harituuu , aku  balik kampong sebab 
mak saudara aku bersalin . Pastu time kami nak balik tu , abah aku bagi lar duit kat anak-anak dia .*adat org melayu kalau nk balik dari rumah yg depa kunjung ,depa selalunya bagi duit kat budak2.*

Aku kan jenis suka kacau budak-budak , aku ambil duit yang abah aku bagi tu dari anak sulung mak sedara aku tu . Pastu aku tanya .

“Abang Long ambil lar noh duit nih ,kesian bang long xdak duit”

“Mana boleh, tu duit Ammar”

“Ammar nak buat pa duit nih ?”

“Ammar nak pi Mekah ngan Awatif(nama adik keduanya)”

“Pi Mekah buat pa ?”

“Nak buat haji”



Boleh Nampak dak ?

Terkejut kott , baru darjah satu . Dah jawab gutu . Kalau aku dulu orang tanya nak buat pa ngan 

duit yg dapat , aku jawab nk kereta control *kecil dulu aku pengumpul tegar kereta control* 

hoho.

Nak banding ngan aku , rasa cam malu gila .

Hampa tak terasa ka ?


Kalau dulu lar sekolah rendah , aku suka berangan nak pi Paris , bawa isteri ,tempat tu 

romantic . Honeymoon kat sana . *poyo* Tak pernah pon terpikiaq nak pi Mekah buat haji :'(


Errrmm .



MALU LAR SIKIT NGAN BUDAK. BERUBAHLAH :)


Tadi aku pi tusyen , ,masa aku dok sembang ngan kawan aku pastu ada lar beberapa org 

pompuan mai tegur aku ,depa kata aku makin berubah , dulu comel ja , la ni hensem dah. 

*kembang sat*


Aku tak ingat pon sapa depa , masa aku tengok salah sorang dari depa baru aku teringat 

depa kawan sekolah rendah . Selamat ada kawan aku kat sebelah , dia ja dok layan depa . 

Aku buat acuh tak acuh ja . Aku tak biasa lar nak sembang ngan pompuan nih . -_-“ Bukan 

takmau layan ,tapi rasa cam tak penting ,kalau kat sekolah memang penting pon . Bajet baik 

kan ? agak lar . Tapi aku suka ! Janji tak tersasar dari jalan yang lurus .

#tadi time belajar ada berapa org non-muslim girls tersesat dok kat boy side. Dok depan aku lak tu . dah arr tak pakai tudung . -_-"*nama pon no-muslim*






testimonial

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Larry Page

CEO of Google

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Steve Jobs

CEO of apple

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Mark Zuckerberg

CEO of facebook

JOHN DOE
+123-456-789
Melbourne, Australia

SEND ME A MESSAGE